HUN  ENG
Vámbéry ÁrminVámbéry nyomábanÚtvonalKépekKiállításokFelszerelésTámogatókSajtó
Vasárnap
Okt 7

Isztambul (Törökország, szept. 24-27.)

Kezdjük hát Isztambullal! A blogon sorra vesszük azokat a helyszíneket, amelyeket Vámbéry Ármin érintett közép-ázsiai útja során. „Dervisruhában Közép Ázsián át” c. könyvéből fogom idézni az éppen aktuális részleteket, melyeket kiegészítek saját jegyzeteimmel, fényképekkel.

 

„...1862 márciusában a hosszú útra készültem. Török környezetem nem gúnyolt ugyan, és nem nevetett ki, de vágyam, mely a nyugalmas és kényelmes sztambuli életből Ázsia zord sivatagjaiba vonzott, magyarázhatatlan valami volt neki. ... Értik a konstantinápolyi jó efendik, hogy franciát tanul az ember, ha hivatalra vágyik, hogy mértannal foglalkozik, ha mérnök akar lenni. Hogy minek akarja az ember ismerni Közép-Ázsia népeit, szokásait, nyelveit, holott a közéletben mind ennek éppen semmi hasznát nem veheti, ez valóságos talány előttük, és hogy kibontakozzanak a dilemmából, az arab közmondással felelnek maguknak: al-dzsunún funún akalluhum arbáún (van bolondság sokféle, legalábbis negyven).”

 

150 év alatt sok minden változik. Rám nem néztek furán, hogy miért ismétlem meg egy hajdanvolt, törökké lett magyar tudós útját, a döneresek, sarki cigiárusok, pecások és pincérek éppen csak kedvesen megmosolyogtak, de volt, hogy bemutattak, három amerikainak, akik éppen Afrika átbiciklizését pihenték ki a szállodában...

                              Isztambul (Törökország, szept. 24-27.) 

 

„A jó törökök mindazonáltal minden lehetséges ajánló írással elláttak. Hivatalos ajánlóleveleket kaptam mindazon tartományok kormányzójához, melyeket útközben a török birodalomban érintenem kellett;...Semmit, de semmit sem kíméltek, hogy több évi Konstantinápolyban mulatásom emlékét mennél kedvesebbé tegyék.”

 

 

Négy napos isztambuli tartózkodásom alatt kevés befolyásos törökkel találkoztam, de hát nem is éltem négy évig Isztambulban. Így az én törökjeim az isztambuli magyar főkonzulátus munkatársai voltak. Kiss Péter főkonzul írt egy ajánlólevelet török nyelven arra az esetre, ha bajba kerülnék út közben, valamint Turgay Ömür úr gondjaira bízott, hogy trabzoni tartózkodásom felhőtlen és boldog legyen. Ezen kívül a konzulátus állta az isztambuli szállásomat, ami a Harem hotel egyik Boszporuszra néző szobája volt.

  

„ Annál fájdalmasabb volt tehát búcsúzva tekintenem a Boszporusznak annyi jól ismert pontjára, midőn a Trapezunt felé vivő hajó a sötét habokat szelve sietett föl a Fekete-tengerbe.„

 

                              Isztambul (Törökország, szept. 24-27.)

 

Nagyon vidáman és egzaltáltan távoztam Isztambulból, készülve az új kalandokra. Nem hajóval, hanem busszal és a Boszporuszt az ázsiai rész felhőkarcoló-rengetege rejtette el szemeim elől...

 

Még több isztambuli fényképhez irány a galéria!


<< Előző
Következő >>
Megjegyzések [2]
2001
2012. nov. 9. 23:18:59
Qn6NTl wgfuxbszotvu
2001
2012. nov. 6. 15:35:19
The Skil Li-ion battery cergahs quick and provides lots of energy for the 18 volt Skil tools that I have which includes; drill. sabersaw,sander,sawzall and trouble light.This battery provides at least twice the working time on the drill and sawzall compared to the orginal battery that came with the tools.Also the charged ion battery holds a charge for longer periods of time(45 days plus) between applications compared to the Nicad which would lose charge within 1 or 2 weeks. A note of caution the ion batteries should be charged on the new Li ion battery charger not the orginal battery charger(Skil SC 118 ) that came with the orginal Skill nicad batteries.

Írd meg a véleményed!

Neved
E-mailed
Webcímed
  Kérjük töltse ki a mellékelt ábra alapján.
Elküld


FacebookTwitterGoogleYoutube

Recikli kerékpárműhely

Vámbéry nyomában

Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója

National Geographic

 

Magyar Nemzet

Képmás családmagazin

Grafcom Media

Szakmai partnerünk:

Nyitólap

Nyitólap

Trexpert-logo 

4bakancs.com

Ilka Műhely

Kulcsszavak