HUN  ENG
Vámbéry ÁrminVámbéry nyomábanÚtvonalKépekKiállításokFelszerelésTámogatókSajtó
Csütörtök
Ápr 11

Alomból Álom

Nagyon hosszú szünet után frissítem a weboldalt. Ezentúl hetente kétszer olvashattok az élményekről. Talán sokak számára ismerős lesznek az írások, akik meg lemaradtak róla annak idején, most jól bepótolhatják, ráadásul picit ki is egészítem az írásokat, így az is fussa át, aki már csütörtökön az újságárúsnál várta a szombati lapot Vámbéry miatt:)

 

 

Alomból álom - avagy hogyan hogyan csináljunk szarból aranyat

 

„A macskaalmon túl” - hirdeti Törökország egyik legnagyobb vállalata, a Bentas Bentonit honlapja. Tulajdonosa azonban nem ezért érdekes számunkra: Turgay Ömür úr Magyarország trabzoni tiszteletbeli konzulja lesz, a török kormány jóváhagyására vár. Meglátogattuk.[leadvége]

 

A Fekete-tenger délkeleti partjának meredek szikláira szúrt Trabzon városa fontos szerepet játszott történelmünkben, ugyanis itt született I. (Nagy) Szulejmán, akinek a mohácsi vészt és 150 éves török hódoltságunkat „köszönhetjük”. A szultán születésének 500. évfordulója alkalmából a török kormány kezdeményezésére Szigetvár mellett (Szulejmán elhalálozásának helyszínén) létrehozták a Török-Magyar Barátság Parkot, a két város pedig testvérvárosi szerződéssel erősítette meg kapcsolatait, mely napjainkban is intenzív. Annyira, hogy Turgay Ömür úr személyében tiszteletbeli konzulja is lesz Magyarországnak a 300 ezres török városban. A Vámbéry Ármin közép-ázsiai útját megismétlő expedíciómon Kiss Gábor isztambuli magyar főkonzultól kaptam ajánlólevelet hozzá, aki biztosított, hogy Ömür úr családjánál kitűnő gondoskodásban lesz részem.

 

Alomból Álom

 

„Van három zuhanyzónk is, de én a hamamot választanám” - vezet be vendéglátóm házuk 40 fokos, tetőtől talpig márványba burkolt törökfürdőjébe, az Isztambultól idáig tartó 18 órás buszozás fáradalmait azonban a fejedelmi reggeli feledteti velem leginkább: mandula, mogyoró, juh és kecskesajtok, lépesméz, paradicsom, zöldhagyma, napon szárított marhahús, füge, birsalma, tea. „Ezek az ételek nem láttak vegyszert, a lépesméz például a legritkább és legdrágább Törökországban, a zöldségeket pedig a szülőfalunkban termesztjük” - kommentálja a terítéket a háziasszony. A reggeli után Türgay Ömür keleties büszkeséggel vezet végig rezidenciáján. A hegyoldalra épített négy szintes villaépület teraszairól a Fekete-tenger végtelenje adja a panorámát, a neoklasszikus stílusú szobákban a legfinomabb kézi szövésű perzsaszőnyegek alkotnak ösvényt. Mindent aprólékosan elmesél, így tudom meg, hogy a kisebb szőnyegek ára 10 ezer, a nagyobbaké 15 ezer dollár. Azt is részletezi, hogyan működik a 25x8 méteres kerti medencét ellátó vízkeringető berendezés, de a kazánházat, konditermet és a padlásszobákat is megnézzük. Érezhetően szívügye az új családi rezidencia, melyet pár hónapja vettek birtokba. „Itt minden az enyém, amit látsz. Összesen hét villát építettem egymás mellé, az a régi álmom válik valóra, hogy egy csodálatos kis város legyen itt, amire a szomszédokkal közösen vigyázunk. A gazdasági válság miatt még egyet sem adtam el, de saját pénzből építettem fel, így nem kell banki hitel miatt sietnem az eladással. Darabja 500 ezer Euro, barátoknak olcsóbban számítom.”

 

Alomból Álom

 

Akarva-akaratlanul is felmerült bennem, hogy honnan ez a keleti fényűzés? Turgay a belvárosi dolgozószobájában fedte fel a titkát: macskaalommal látja el Európát és a fél világot. A kelet-törökországi bentonitbányájában kitermelt ásvány olyan kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a természetes fehérség, 300 százalékos nedvszívó képesség, extra csomósodás, kiváló szagtartás, gyakorlatilag por és egyéb szennyeződésektől mentes. Cége rohamosan fejlődik és új piacokat hódít meg, látogatásomkor éppen egy egy hajónyi rakományt készítettek elő Egyiptomba. A kiváló alapanyagnak köszönhetően Turgay Ömür cége évi 50 ezer tonna termelésével az egyik legnagyobb tényező saját szegmensében, egyúttal Törökország egyik legnagyobb vállalata, 27 országba exportálnak. Ömer úr nagyon büszke a cég saját márkás termékére is, melyet Van-Cat néven forgalmaznak és a luxupiac ilyen fajta igényeit elégítik ki.

 

Alomból Álom

 

„Nézd, nem felejtem el, hogy honnan jöttem” - meséli a Fekete-tengeren, délutáni pecázás közben - „laktam apám 40 négyzetméteres házában testvéreimmel, majd egy 80 négyzetméteres következett, aztán 120, 180, most meg egy 400 négyzetméteresben lakunk. Valóra vált az álmom, amit apámnak köszönhetek, aki pénzt és energiát nem sajnálva taníttatott. Nemrég felújítottam az ő házát és saját pénzen a falunk mecsetjét is, itt a feleségem volt az építésvezető. A villákat is a feleségemmel együtt terveztük, felügyeltük a munkát és mindent dokumentáltunk. Minden egyes vevőnek oda fogom adni a fényképeket, videókat egy lemezen, hogy lássák. Hétköznap ugyanúgy eljárok pecázni a tengerre, mint gyerekként, a nyarakat pedig a szülői házban töltjük a testvéreimmel és gondozzuk a kertet.”

 

Alomból Álom 

 

Másnap reggel fura zajra ébredtem. Kutyaugatás, ágak zörgése, kotkodácsolás. Házigazdám és felesége a villa melletti mogyoróligetbe dezertált szárnyasokat terelte vissza a tyúkketrecbe.  

Folyt. Köv.

 

Alomból Álom


<< Előző
Következő >>
FacebookTwitterGoogleYoutube

Recikli kerékpárműhely

Vámbéry nyomában

Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója

National Geographic

 

Magyar Nemzet

Képmás családmagazin

Grafcom Media

Szakmai partnerünk:

Nyitólap

Nyitólap

Trexpert-logo 

4bakancs.com

Ilka Műhely

Kulcsszavak