HUN  ENG
Vámbéry ÁrminVámbéry nyomábanÚtvonalKépekKiállításokFelszerelésTámogatókSajtó

180 éve született, 150 éve indult Közép-Ázsiába, 100 éve halt meg. Livingstone szerint „igazán kár..., hogy nem Afrikát választotta tevékenysége színhelyéül”, Charles Dickens pedig egy baráti beszélgetésen így szólt hozzá: „Önnek, Uram, regényírónak kellene lennie!”


Magyarországon élt, Ferenc Józseftől kapott katedrát a Pesti Egyetemen, mégis a későbbi VII. Edward angol király mutatta be az akkori felső tízezernek a Nemzeti Kaszinóban, Budapesten. Útleírásai Jókai kedvencei voltak és Drakula figuráját is neki „köszönhetjük”, ő mesélt Vlad Tepesről Bran Stokernek. Közvetve hozzájárult az Antant megalakulásához, politikai kérdésekben tanácsokat adott angoloknak, franciáknak de a török szultánnak is, ezért is sokan kora James Bondjaként emlegetik.


vambery-arminA bulváros felütés után olvassuk el tanítványa, Germanus Gyula sorait: „Bicegő úr vastag botjára támaszkodva pontosan délután három órakor megjelent háza kapuja előtt, pillanatra megállt, végigjártatta szemeit a fenséges Dunán, aztán lassú léptekkel megindult a Nemzeti Kaszinó felé. A boltosok, a rakpart munkásai megigazították óráikat, oly pontos volt az öreg úr, s volt idő, amikor Albion politikai óramutatóját ez után a szerény, kedves mosolyú, de acélakaratú és törhetetlen energiájú kis ember után igazgatta.”

 

Ő Vámbéry Ármin nyelvtudós, keletkutató, az MTA rendes tagja, a Magyar Földrajzi Társaság alapítója, a londoni Royal Geographic Society tiszteletbeli tagja. Halálának 100 éves évfordulója alkalmából 2013-ban emlékévvel tiszteleg előtte Magyarország.

FacebookTwitterGoogleYoutube

Recikli kerékpárműhely

Vámbéry nyomában

Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója

National Geographic

 

Magyar Nemzet

Képmás családmagazin

Grafcom Media

Szakmai partnerünk:

Nyitólap

Nyitólap

Trexpert-logo 

4bakancs.com

Ilka Műhely

Kulcsszavak