HUN  ENG
Vámbéry ÁrminVámbéry nyomábanÚtvonalKépekKiállításokFelszerelésTámogatókSajtó

Hatalmas utazásra indulok idén augusztusban hajón és biciklin híres keletkutatónk nyomában Törökországon, Iránon, Türkmenisztánon, Üzbegisztánon és Afganisztánon át, síkfilmes fényképezőgéppel és írógéppel. Az elkészült anyagból nemzetközi kiállítás-sorozatot tervezünk 2013-ban, mely Vámbéry Ármin emlékéve lesz.


Vámbéry közép-ázsiai utazása a maga korában egyedülálló volt, ugyanis elsőként szolgáltatott pontos információkat (az európai utazót a nyugati hatalmak kémjének tekintették, amit halállal „jutalmaztak” Teherántól keletre, ezért utazott Vámbéry álruhában, kolduló dervisnek öltözve) a türkmén és üzbég népek életéről, szokásairól abban az időszakban, amikor a nyugati hatalmak - főleg a britek India miatt - aggódva figyelték az Orosz birodalom hódításait a térségben.

 

Ezt az utazást szeretném megismételni a híres keletkutató emléke és szellemisége előtt tisztelegve. Vámbéry ugyanis érdeklődve figyelte a sztyeppei népek szokásait, hétköznapi életét és ezekről igen ízes leírásokban számolt be a magyar nyelv eredetének kutatása mellett. Számos helyi vezető, külföldi követek és a perzsa sah is fogadta, ajánlólevelekkel látták el 2,5 évig tartó utazása során.

 

Ezért célom az utazás helyszíneit úgy bemutatni, mintha Vámbéry Ármin napjainkban utazna. Szeretném felkeresni például Törökország köztársasági elnökét, Abdullah Gült, iráni, türkmén és üzbég vezetőket, de meglátogatni egy perzsa esküvőt, beülni történelemórára türkmén gyerekek közé, vagy elvegyülni a buharai piac forgatagában.


Vámbéry nyomában


Az utazás napjainkban sem veszélytelen vállalkozás, elég csak a feszült iráni atomhelyzetre, vagy az afganisztáni háborúra gondolni. Remélem egy iráni-izraeli háború nem fogja megakadályozni az utazást, Afganisztán Hérat tartománya pedig az ország legnyugodtabb része.

 

Ragaszkodok Vámbéry eredeti útvonalához is, ami azt jelenti, hogy Budapestről hajón kell megtennem az utat a Dunán és a Fekete-tengeren át Isztambulig, majd onnan a kelet-törökországi Trabzonig. Innen biciklivel folytatom az utazást a Kaukázuson át Teheránig, majd a Karakum sivatagot átszelve Khíván, Buharán és Szamarkandon keresztül az észak-kelet afganisztáni Hérát érintésével vissza Teheránig. Innen vonattal utazok vissza Isztambul érintésével Budapestre. A tervezett indulás 2012 augusztus közepe, a remélt érkezés november eleje.

 

Legjobb tudásom szerint Vámbéry Ármin útját teljességében még senki nem dokumentálta képpel és szöveggel (keletkutatónk is titokban készítette jegyzeteit magyarul, de arab betűkkel). Az utazás során elkészült fényképekből egy kiállítás sorozatot szeretnék rendezni, mely egy 2013 marcius 19-i Budapesti megnyitó után eljutna Dunaszerdahelyre, Londonba, Isztambulba, Teheránba, Asgabatba, Buharába és Hératba.

 

A projektet erkölcsileg támogatja a Magyar Tudományos Akadémia, szakmailag a Fiatal Fotóművészek Stúdiója. Médiapartnerei a Magyar Nemzet és a Képmás magazin, így a projektről ezek nyomtatott és elektronikus hasábjain egyaránt rendszeresen olvashatják a híreket.

 

Készül a projekt hivatalos weboldala is, amin az aktuális hírekről tájékozódhat mindenki, valamint itt fogom vezetni az utazás alatt rendszeresen frissülő blogot sok-sok fotóval és videóval.

 

Kérem, támogassák terveimet, hogy 2013-ban egy gyönyörű kiállítással és remélhetően egy szép albummal emlékezhessünk meg híres keletkutatónkról, Vámbéry Árminról. Ezért a lehető legtöbbet megteszem, de a siker titka az Önök kezében is van.

 

FacebookTwitterGoogleYoutube

Recikli kerékpárműhely

Vámbéry nyomában

Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója

National Geographic

 

Magyar Nemzet

Képmás családmagazin

Grafcom Media

Szakmai partnerünk:

Nyitólap

Nyitólap

Trexpert-logo 

4bakancs.com

Ilka Műhely

Kulcsszavak